może ktoś pomoże? :D
patrycja: Funcja homograficzna określona jest wzorem F(x)=
3−xx+2 , x≠2. naszkicuj wykres funkcji
G(x)=
|F(x)|F(x)
zależy mi tylko na wzorze tej funkcji G(x). bo robie wszystko tak jak powinnam a wychodzi mi
zły wynik... z narysowaniem poradze sobie bez problemu
6 mar 16:56
Aga1.: | | I3−xI | | x+2 | |
G(x)= |
| * |
| |
| | Ix+2I | | 3−x | |
Rozpatrz w trzech przedziałach
I. Dla x<−2
| | 3−x | | x+2 | |
G(x)= |
| * |
| =−1 |
| | −(x+2) | | 3−x | |
6 mar 17:58
Mila:
F(x) przedstaw w postaci kanonicznej i narysuj wykres, pomoże w ustaleniu przedziałów, gdzie
F(x) >0 , F(x)<0.
Df=R\{−2}
Miejsca zerowe:
3−x=0
x=3
Dg=R\{3,−2}
G(x)=1 dla F(x)>0 i x∊D rozwiąż warunek
G(x)=−1 dla F(x)<0 i x∊D
6 mar 18:07