Ciąg arytmetyczny
Aleks: Otóż mam dwa ciągi:
Pierwszy ma wyraz n1=30 i różnice r=1.
Drugi ma wyraz pierwszy n1=0 i róznice r=2.
Rozpatrujać sytuacje taką, że oba ciągi przesuwają się równomiernie(tzn. gdy n1 przejdzie na n2
w ciągu pierwszym to, to samo stanie się w ciągu drugim) wyznacz dla jakich argumentów oba
ciągi przyjmą taką samą wartość i jaka będzie to wartość.
6 mar 16:40
Ajtek:
a
n=30+(n−1)*1
b
n=0+(n−1)*2
a
n=b
n
I rozwiązujesz

.
6 mar 16:52
Aleks: wedle tego co napisałeś wychodzi n=31. A z założenia wynika już, że ,,n−ki'' muszą być różne.
Chociaż możliwe, że coś źlę liczę?
Ciągi mają spotkać się przy wartości 120 dla ciągu, który oznaczyłeś cyfą a jest to n=91 a dla
b − n=61. Znam roziązanie tylko ciężko dojść mi w sposób czysto matematyczny do tego.
6 mar 18:10
walt: 30+n−1=2n−2
n=31
a31=30+30=60
a31=30*2=60
6 mar 18:19
Aleks: Ok

dziękuje bardzo za odpowiedzi. Przepraszam za wytykanie błędu tam gdzie go nie było.
6 mar 18:53