Dla jakich wartości parametru m ( m ∊ R) dziedzina ułamka jest zbiór liczb rzecz
FHA: Dla jakich wartości parametru m ( m ∊ R) dziedzina ułamka jest zbiór liczb rzeczywistych.
x + 5 / mx
2 + mx + m + 1
więc:
D = R
mx
2 + mx + m + 1 ≠ 0
Δ < 0
Co dalej?

Proszę o podpowiedź
6 mar 16:06
zawodus: m≠0
Δ<0
oraz sprawdzasz co dla m=0
i tyle
6 mar 16:23
FHA: W jaki sposób mam sprawdzić?
6 mar 16:28
zawodus: wstawić za m=0 i zobaczyć co się dzieje...
6 mar 16:29
FHA: 1 ≠ 0
A dlaczego m=0, skoro m ≠ 0
6 mar 16:31
Ajtek:
Masz w mianowniku f. kwadratową. Sprawdzasz zatem warunek aby była t. f. kwadratowa. Następnie
należy sprawdzić co się dzieje z mianownikiem gdy nie jest funkcja kwadratową.
6 mar 16:41
FHA: czyli
mx2 + mx + m + 1 > 0
oraz
mx2 + mx + m + 1 < 0
?
6 mar 16:43
Ajtek:
Nie.
1o F. kwadratowa czyli: m≠0; brak miejsc zerowych: Δ<0.
Sprawdzone? sprawdzone!
2o Teraz patrzysz co się dzieje gdy m=0, zauważasz że mianownik =1.
Zauważ, że w warunku 1o wyrzuciłeś 0, ale w warunku 2o okazuje się że dla m=0 mianownik się
nie zeruje. Zatem m=0 należy dołożyć do odpowiedzi.
6 mar 16:46
FHA: No dobrze rozumiem, co dalej?
6 mar 16:51
Ajtek:
Koniec

.
6 mar 16:53
FHA: Odp jest:
m ∊ ( − ∞, −1 1/3) u <0,+ ∞)
hmm?
6 mar 16:54
zawodus: no to policz...
6 mar 17:08
Ajtek:
Cześć
zawodus 
.
6 mar 17:21