matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że jeśli...
Mathematican:):
√
b
2
−1
Wykaż, że jeśli
a
b
=
oraz a>0 i b>0, to a=b
√
a
2
−1
6 mar 15:45
Wazyl:
a
2
b
2
−1
=
b
2
a
2
−1
a
4
−a
2
=b
4
−b
2
(a
2
+b
2
)(a+b)(a−b)−(a+b)(a−b)=0 (a+b)(a−b)[a
2
+b
2
−1]=0 a+b≠0 a−b=0 v a
2
+b
2
−1=0 ; a
2
−1>0 ⇒ a
2
+b
2
−1≠0 a=b
6 mar 17:47