Wzory skróconego mnożenia
Robaczek: Witam czy ktoś mógłby mi wyjaśnić łopatologicznie jak rozbić ten przykład?
5a2+b2=
na
(a−2b)2+(2a+b)2=?
6 mar 15:38
Robaczek: No ten dolny to
a2+b2, ale jest jakiś sposób by dojść z 1 wzoru do tego 2? Bo bez odpowiedzi nie byłbym
wstanie pojąć.
6 mar 15:39
J: To nie to samo
6 mar 15:41
Robaczek: hm w 1 mam mały błąd.
5a2+5b2
Teraz idę dalej:
5a2+5b2=(4a2+b2)+(a2+4b2)=to coś mi da?
6 mar 15:43
Robaczek: By zrobić z tego wzór a2+b2 potrzebowałbym 4ab
poddaje się, co mam zrobić?
6 mar 15:45
J:
4a2 + b2 = (2a + b)2 − 4ab
a2 + 4b2 = (a − 2b)2 + 4ab
6 mar 15:46
Robaczek: No i to by się zgadzało, ale jak do tego doszedłeś? Tu trzeba kombinować czy jest jakiś wzór?
6 mar 15:47