Podaj przykład ułamka algebraicznego, ktorego dziedzina jest zbiór
FHA: Podaj przykład ułamka algebraicznego, ktorego dziedzina jest zbiór
D = R − {2,3} i który dla liczby −1 ma wartość 5
to np może być?:
−60x / (x−2)(x−3)
Spr:
−60*(−1) / (−1−1)(1−3)
60 / (−1−2)(−1−3)
60 / 12 = 5 ⇒ zgodne
6 mar 15:30
J: Nie ,wynik jest −5. Wystarczy w liczniku 60 ,bez minusa
6 mar 15:33
FHA: Jakie −5?
6 mar 15:35
J: Wróć ... Dobrze miałeś
6 mar 15:35
FHA: −60*(−1) / (−1−1)(1−3) to zły zapis
6 mar 15:36
J: Ale potem już dobry
6 mar 15:37
FHA: Bląd w przepisaniu treści
6 mar 15:38
FHA: Ok, dziękuje za potwierdzenie
6 mar 15:39
FHA: Mam takie zadanko:
Dla jakich wartości parametru m ( m ∊ R) dziedzina ułamka jest zbiór liczb rzeczywistych.
x + 5 / mx2 + mx + m + 1
−−−−−−−−−−−−
D = R
mx2 + mx + m + 1 ≠ 0
Proszę o podpowiedź
6 mar 15:54
J: Δ ≠ 0
6 mar 15:56
J: Ufff ... Δ < 0
6 mar 15:56
FHA: To że Δ <0 to wiem
Co dalej
6 mar 15:58