sprawdź czy macierze są podobne
marcin19: Sprawdzić, czy macierze A i B są podobne, jeśli
A=|1 0| B=|2 0|
|0 2| |0 1|
Chodzi mi o sposób w jaki to zrobić bo wykładowca fatalnie to wytłumaczył
6 mar 14:03
zawodus: co to znaczy, że macierze są podobne?
6 mar 14:08
marcin19: No muszą to być macierze kwadratowe które spełniają warunek A=P−1 B P, i posiadać te same
wartości własne. Wartości własne umiem obliczyć ale tam też jest jakiś warunek dotyczący
diagonalności macierzy. I właśnie nie wiem jak zdiagonalizować macierz.
6 mar 20:11