geometria
Piotr: Witam

W Δ równobocznym ABC poprowadzono odcinek AD, gdzie D należy do boku BC. Wynzacz tanges kąta
DAB, jeżeli wiadomo że stosunek pola Δ ADB do pola Δ ADC jest równy 0.5
jak to zrobić
6 mar 13:15
Tadeusz:
a co dzieli trójkąt na części o równych polach
6 mar 13:21
Piotr: dwusieczna

środkowa ?
6 mar 13:24
Tadeusz:
... w trójkącie równobocznym one pokrywają się −
6 mar 13:25
Piotr: hłew hłe no tak ale tu jest stosunek pol i neim wiem jak to zrobic
6 mar 13:26
Tadeusz:
chyba żarty stroisz
6 mar 13:28
Piotr: no nie kituje
6 mar 13:30
Piotr: jaka podpowiedz ?
6 mar 13:30
Tadeusz:
zrób rysunek
6 mar 13:31
Piotr: no mam
6 mar 13:31
Piotr: trojak rownoboczny i od kata a poprowadzilem prosta do i punkt D jest na Cb
6 mar 13:32
Tadeusz:
jaką miarę mają kąty w takim trójkącie (równobocznym)
6 mar 13:32
Piotr: 60 stopni
6 mar 13:32
Tadeusz:
... to skoro środkowa pokry się z dwusieczną .... to czego jeszcze nie rozumiesz?
6 mar 13:33
Piotr: aa juz wiem

soory i dzieki bardzo
6 mar 13:35
Piotr: aleczekaj pola maja stosunek 0.5 i to nie jest dwusieczna
6 mar 13:35
Piotr: to jak to zrobić
6 mar 13:39
J: Nie mieszaj, stosunek: 0.5 oznacza, że trójkat podzielony jest na pół.
6 mar 13:41
Piotr: aha noi teraz proszte
6 mar 13:45
Piotr: skoro na pol to tg bedzie 30 stopni tak

bo 60 :2 = 30 tak

a tg30 = pierwiastek z trzech
na trzy
6 mar 13:45
J: Tak.
6 mar 13:48
Piotr: no ale w poleceniu jest stosunek jednego pola do drugiego wynosi 0.5 czyli jedna druga to
dalczego niby na pol skoro to jest stosunek
6 mar 13:49
J: | | a | | 1 | | b | |
Człowieku . pomyśl ... |
| = |
| ⇔ 2a = b ⇔ a = |
| − jest połową ! |
| | b | | 2 | | 2 | |
6 mar 14:00
J: Sorry ... masz rację, tu nie ma podziału na pół
6 mar 14:04
J: Pole trójkąta ABD stanowi połowę pola trójkąta ACD.
6 mar 14:07