W układzie współrzędnych umieszczono kąt α, a na jego końcowym ramieniu obrano punkt P o
współrzędnych (−6, 4).
oceń prawdziwość podanych równości
| √13 | ||
sin α + cos α = − | ||
| 13 |
| 4√13 | ||
sin α * tg α = − | ||
| 3 |
| y | 4 | 4 | 4 | 2 | ||||||
sin α = | = | = | = | = | ||||||
| r | √ (−6)2 + 42 | √52 | 2√13 | √13 |
| x | − 6 | 3 | ||||
cos α = | = | = − | ||||
| r | 2√13 | √13 |
| 2 | 3 | −1 | √13 | |||||
sin α + cos α = | − | = | = − | Tak ![]() | ||||
| √13 | √13 | √13 | 13 |
| y | ||
tg α = | = .... dokończ ![]() | |
| x |
| 2 | 4 | 4 | |||
* (− | ) = | ||||
| √13 | 6 | −3√13 |