jak rozwiązać to równanie ?
MamBa: rozwiąż równanie x3−12x2+x−12=0
6 mar 10:59
J: Rozłóż na czynniki.
6 mar 11:00
MamBa: x³−12x²+x−12=0
x³+x−12x²−12=0
x(x²+1)−12(x²+1)=0
(x²+1)(x−12)=0
x=12
tak ?
6 mar 11:02
J: TAK.
6 mar 11:07
Janusz i Groszek:
Tak jest.Podchwyciłaś sposob najprostszy,można także ,skorzystać z wzoru na pierwiastki
równania trzeciego stopnia,albo tw Bzu.Ale chcąc mieć rozwiązanie nie tylko w liczbach
rzeczywistych rozwiąż jeszcze x2 + 1 =0 [x=i]
6 mar 11:16
pigor: ... to trzeba byłoby napisać np.
rozwiąż równanie w zbiorze liczb zespolonych, wtedy np. tak:
x
3−12x
2+x−12= 0 ⇔ ... ⇔ x
2+1=0 v x−12= 0 ⇔ x
2−i
2=0 v x=12 ⇔
⇔ |x|=i v x=12 ⇔ x=−i v x=i v x=12 ⇔
x∊{−i, i,12}. ...
6 mar 11:39