jak mam rozwiążać to równanie :((((
MamBa: rozwiąż nierówność x2−4x+3≥0
6 mar 10:56
wredulus_pospolitus:
Δ =

x
1 =

x
2 =
6 mar 10:57
Janek191:
To jest nierówność
6 mar 11:13
wredulus_pospolitus:
Janek ... ale x
1 i x
2 musi wyznaczyć
6 mar 11:28
pigor: ..., a jak już "deltą" umiesz, to może spodoba ci się
np. tak :
x2−4x+3 ≥0 ⇔ x
2−x−3x+3 ≥0 ⇔ x(x−1)−3(x−1) ≥0 ⇔
⇔ (x−1)(x−3) ≥0 ⇔
x ≤ 1 v x ≥ 3 ⇔
x∊(−∞;1> U <3;+∞) ,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
lub tak :
x2−4x+3 ≥0 /+1 ⇔ x
2−4x+4 ≥1 ⇔ (x−2)
2 ≥1 ⇔ |x−2| ≥1 ⇔
⇔ x−2≤ −1 v x−2 ≥1 ⇔
x ≤ 1 v x ≥ 3 ⇔
x∊(−∞;1> U <3;+∞) .
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
przy wielomianach jak znalazł

. ...
6 mar 11:29
Janek191:
@wredulus
x2 − 4 x + 3 ≥ 0
Nie musi, można odgadnąć
( x − 3)*( x − 1) ≥ 0
6 mar 11:31
pigor: .., racja z wzorów Viete'a, to ...

w pamięci widać
x
2−4x+3 ≥0 ⇔ x
2−(3+1)x+3*1 ≥0 ⇔ (x−3)(x−1) ≥0 i odczytuję
z paraboli rozwiązanie
x∊(−∞;1> U <3;+∞) .
6 mar 11:45