Obwód
Karol: Oblicz obwód trójkąta prostokątnego ktorego przyprostokatne maja dlugości :
a= log 12 2−5 i b= log3 315 − log3 27.
Prosze pomoz mi
6 mar 10:54
wredulus_pospolitus:
ach te logarytmy
6 mar 10:55
wredulus_pospolitus:
grunt to znać własności potęg i logarytmów ... co nie

6 mar 10:55
J: | | 315 | |
a = −5*log122 = .... b = log3( |
| ) = ... |
| | 27 | |
6 mar 11:05
Karol: nie wiem jak zrobic dalej
6 mar 12:20
J: | | 1 | |
Do jakiej potegi należy podnieść liczbę |
| , aby otrymać liczbę 2 ? |
| | 2 | |
6 mar 12:26
wredulus:
Karol ... zauwazyles ze przy wszystkich zadaniach piszesz 'nie wiem jak to zrobic' i czekasz na
gotowca.
Wiekszosc zadan ktore podales odwoluja sie do wlasnosci, definicji ... czyli czegos co MUSISZ
wiedziec
6 mar 12:28
pigor: ..., lub zakładam, że oblatany jesteś w potęgach, a jeśli nie

, to
przypomnij je sobie, bo przy logarytmowaniu są niezbędne, widzę, a że bardzo
ładnie poradziłeś sobie z zapisem (tym edytorem) to i z logarytmami dasz radę,
(podstawowe własności logarytmów musisz znać), a więc
a= log
12 2
−5 = log
12 125 =
= 5 log
12 12= 5 *1 =
5,
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
b= log
3 3
15−log
3 27=15 log
3 3−log
3 3
3=
= 15*1− 3log
3 3= 15− 3*1= 15− 3=
12
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
zatem c
2= a
2+b
2= 25+144= 169 ⇒
c=13 , więc
szukany obwód
2p= a+b+c= 5+12+13=
30. ...
6 mar 12:54
J: "pigor" ... w a jest wykładnik − 5
6 mar 12:55
J: Nie zauważyłem,że zmieniłes liczbę logarytmowaną
6 mar 12:57
pigor: ... , no jest ...

i odwraca dwójkę .
6 mar 12:58
pigor: ..., masz rację, pisze zawsze on line i był taki moment, że go ...

nie było .
6 mar 13:00
pigor: ..., a do Ciebie
Karol mam prośbę, mianowicie mam nadzieję,
że ten mój "gotowiec", ułatwi ci
jednak zrozumienie
logarytmu, wcale
nie trudniejszego od swojej ...

siostry
potęgi i brata
pierwiastka .
6 mar 13:07
J: Przecież Karol nawet nie potrafi pomnożyć ułamek przez ułamek
6 mar 13:08
6 mar 13:09
pigor: ...., o kurcze, to biedny jest ten
Karol ; tego nie wiedziałem
cóż, są i tacy, ale tym bardziej trzymam za Ciebie kciuki
Karolu, bo
ja będąc kiedyś w klasie przedmaturalnej wracałem do podręcznika
z klasy − .

piątej

i nie żałuję, dobrze zrobiłem jak spojrzę na
to z minionej perspektywy czasu ; no to pozdrawiam wszystkich
6 mar 13:19