Ciągi
Olcia: Możecie mi powiedzieć co w moim rozumowaniu jest źle?
Pierwszy wyraz ciągu geometrycznego an jest równy 2. CIąg bn dany jest wzorem bn=log2an.
Suma dziesiecu początkowych wyrazów ciągu bn jest równa −35. Oblicz iloraz q ciągu an.
Moje rozwiązanie:
b10=−35
−35=log2a10
2−35=an
an=a1*qn−1
a10=a1*q9
a10=2*q9
2−35=2*q9 /2
2−36=q9 / podnosimy do potęgi 1/9
2−4=q
czyli q=1/16
a w odpowiedziach q=1/2 Pomóżcie proszę
6 mar 10:35
Olcia: w 3 linijce rozwiązania miało być 2−35=a10
6 mar 10:36
Janek191:
S
10 = − 35 , a nie b
10 = − 35 !
6 mar 11:17
Olcia: Jejku, masz rację, muszę dokładniej czytać −.− Dziękuję
6 mar 11:51