wzory rekurencyjne ciagow pilne :c
patekk: Może do zadanie się pojawilo, to przepraszam. Piszę z tel I potrzebuje tego zadania na cito
Wyznacz wzor rekurencyjny na n−Ty wyraz ciagu
2, 5, 10, 17, 26, 37 ...
6 mar 09:26
J: an = n2 + 1 , dla n ≥ 1
6 mar 09:47
daras: a co kolokwium masz?
6 mar 10:04
daras: J odczekaj przynajmniej z godzinę z pomoca, bo tu nie pogotowie
6 mar 10:04
patekk: A jak sprawdzić, czy ten wzor pasuje? Jak tego nie zalicze nie zdam maturalnej klasy
6 mar 10:51
wredulus_pospolitus:
to jest zadanie na zasadzie −−− 'odnajdź regułę/zależność' ... tego nie sprawdzisz ...
zakładasz, że skoro te sześć wyrazów pasuje, to wszystkie będą pasować
Tak zadania mamy na testach IQ
6 mar 10:54
pigor: ... , masz dany ciąg (a
n)
2, 5, 10, 17, 26, 37, ...
3 5 7 9 11 − 1−sze różnice
2 2 2 2 = const. − 2−gie różnice stałe,
więc szukasz wzoru w postaci (*)
an= an2+bn+c , gdzie n=1,2,3
czyli masz układ równań :a+b+c=a
1=2 i 4a+2b+c=a
2=5 i 9a+3b+c=10 ⇒
odejmując stronami równania np. 2−1 i 3−2 ⇔ 3a+b=3 i 5a+b=5 i a+b+c=2 ⇔
np. odejmując stronami 2−1 ⇔ 2a=2 i b=3−3a i c=2−a−b ⇔
a=1, b=0, c=1,
zatem z (*) a
n=n
2+1]] , n∊N
+ − szukany
wzór ciągu . c.n.znaleźć .
6 mar 12:20