zbiór wartości
rolo: co jest zbiorem wartości? i skąd się bierze?
6 mar 08:54
J: | | x−5 | |
A np. co jest zbiorem wartości funkcji f(x) = |
| ? |
| | x−5 | |
| | x−5 | |
co jest zbiorem wartości funkcji f(x) = − |
| ? |
| | x−5 | |
6 mar 08:57
Janek191:
Df = R \ { 5 }
ZW = { − 1; 1 }
Dla x < 5 jest I x − 5 I = − x + 5
zatem
| | x − 5 | |
f(x) = |
| = − 1 |
| | − x + 5 | |
Dla x > 5 jest I x − 5 I = x − 5
więc
6 mar 08:59
J:
6 mar 09:01
wredulus_pospolitus:
J ... mam nadzieję, że ta czarna kropka to tylko jakiś 'psikusik'
6 mar 09:14
J: Jest czarna , a wykres funkcji zielony
6 mar 09:15
pigor: sądzę, że tę czarną kropę, można "czytać" jako np. :
w punkcie o odciętej x=5 ,funkcja nie ma wartości (nie istnieje),
lub nie jest w tym punkcie osi Ox ciągła,
lub ma w nim punkt nieciągłości 1−szego rodzaju (usuwalny). ...
6 mar 13:44
J: Dokładana interpretacja

, tutaj funkcja jest w "czarnej ......"
6 mar 13:50