funkcje i ich własności
ahhh ta matematyka: ehh, kolejne zadanie

pomóżcie
Wykresy funkcji f(x)=9−x
2 i g(x)=x
2 − 9:
A. są symetryczne względem osi OX
B. są symetryczne względem osi OY
C. są symetryczne względem osi OX i osi OY
D. nie są symetryczne
nie wiem jak to zrobić, nie wiem jaka jest odp i nie wiem jaka odp skąd mogla się wziąć
jeśli ktoś byłby tak miły i mi to wytłumaczył, będę wdzięczna
6 mar 00:11
Eta:
6 mar 00:12
Janek191:
Czyli A
6 mar 00:14
ahhh ta matematyka: yyy, nie wiem skąd ten rysunek się wziął

nie wiem dlaczego tak on wygląda

czyli wygląda na to że względem osi OY, ale dlaczego?
6 mar 00:15
ahhh ta matematyka: A?
6 mar 00:15
ahhh ta matematyka: jestem ciemna ,nie wiem
6 mar 00:16
Janek191:
6 mar 00:20
Janek191:
Tzw. odbicie lustrzane względem osi OX ( poziomej )
6 mar 00:22
Eta:
Symetria względem osi OX f(−x)=−f(x)
to f(−x)= 9−(−x)2= 9−x2= −(x2−9)= −g(x)
odp: A
6 mar 00:23