funkcje i jej własnośći
ahhh ta matematyka: Dana jest funkcja określona wzorem:
(te trzy linijki są połączone jedną klamrą)
−x+1 dla x∊(−oo,2>
3x+1 dla x∊(−2, 1)
−2x−4 dla x∊<1,+oo)
Miejscem zerowym funkcji f jest liczba:
A. 1
B. −2
C. −
13
D.
13
Z góry dziękuje za pomoc
5 mar 23:46
Jolanta: policz miejsca zerowe kazdej funkcji i prawdz czy lezy w podanym przedziale
y=−x+1 x∊(−∞,2>
y=0
0=−x+1
x=1
5 mar 23:54
Eta:
1/ −x+1=0 ⇒ x=1 ∊(−
∞,2> więc jest miejscem zerowym
| | 1 | |
2/ 3x+1=0 ⇒ x= − |
| ∊(−2,1) −− też jest miejscem zerowym |
| | 3 | |
3/ −2x−4=0 ⇒x=−2 ∉<1,
∞) −− więc nie jest miejscem zerowym
sprawdź czy dobrze podałaś wszystkie opcje
5 mar 23:54
ICSP: Przykro mi . Twór podany wyżej nie jest funkcja.
5 mar 23:55
Jolanta: Eta zerknij proszę na moje zadanie
5 mar 23:55
Eta:
"twór" ? ......... czepialski

( pamiętasz 4lata do tyłu?
5 mar 23:58
Janek191:
W I wierszu powinno być raczej x ∊ ( −
∞ ; − 2 >
6 mar 00:02
Janek191:
W I wierszu powinno być raczej x ∊ ( −
∞ ; − 2 >
6 mar 00:02
ahhh ta matematyka: pomyliłam się w pierwszej linijce ma być (−oo.−2>
6 mar 00:03
ahhh ta matematyka: tak Janek191
6 mar 00:04
ahhh ta matematyka: ok, dzięki, już wiem, przypomnieliście mi
6 mar 00:05
Eta:
zatem odp C)
6 mar 00:05
ahhh ta matematyka: tak

dzieki
6 mar 00:12
ahhh ta matematyka: w 1 wyszło mi 1 które nie pasuje
a 2 −
13 które pasuje
a w 3 −2, które nie pasuje
6 mar 00:13