Granica ciągu
aaaaaa: Lim(n−>∞) (1−1/n) (n − 1)
Mógłby mi ktoś wyjaśnić jak to obliczyć. Wiem że wynik to 1/e.
pozdrawiam
5 mar 23:05
Saizou : czy tam jest
| | 1 | |
limn→+∞(1− |
| ) n−1 |
| | n | |
5 mar 23:09
zombi: Nikt tego nie wie, oprócz aaaaaa : (
5 mar 23:12
aaaaaa: Saizou masz racje. Przepraszam wcięło mi ^
5 mar 23:15
zombi: Raczej tak, więc
| | 1 | | 1 | |
(1 − |
| )n−1 = (1 + |
| )−n*n−1−n → e−1 |
| | n | | −n | |
5 mar 23:16
Janek191:
| | 1 | | n − 1 | | 1 | |
an = ( 1 − |
| ) n −1 = ( |
| )−1 * ( 1 − |
| )n = |
| | n | | n | | n | |
więc
n→
∞
5 mar 23:29
Eta:
| | 1 | | 1 | | n−1 | |
n→∞ an= [(1− |
| )n](n−1)/n= [e−1]1= e−1= |
| , bo n→ |
| =1 |
| | n | | e | | n | |
5 mar 23:36