123
goszka: iloczyn trzech kolejnych dodatnich wyrazow ciagu geometrycznego wynosi 15 625, wyznacz srodkowy
wyraz
5 mar 22:20
Aga1.: a1, a1q, a1q2 kolejne wyrazy
a1*a1q*a1q2=15625
(a1q)3=15625
a1q=3√15625=
5 mar 22:23
Eta:
a, aq, aq2 −−− trzy kolejne wyrazy dodatnie ciągu geometrycznego
aq−−− wyraz środkowy
a*aq*a*q2= 15625 ⇒ (aq)3=253 ⇒ aq=......
5 mar 22:25
Eta:
Hej
Aga1
5 mar 22:25
medonster: a1 * a2 * a3 = 15625
a1 * a1 * q * a1 * q2 = 15625
a13 * q3 = 15625
(a1 * q)3 = 15625
a1 * q = 25
a2 = a1 * q = 25
5 mar 22:26
Eta:
Znów "sypnęło" ... to z braku śniegu tej zimy?
5 mar 22:28
Aga1.: Witaj Eta.
5 mar 22:31