Geometria
Grander: Zad 1. Oblicz pole trójkąta, w tórym wysokość ma 6 cm, a suma wysokości i podstawy jest 5 razy
dłuższa od samej wysokości
Zad 2. Oblicz pole trójkąta, w którym wysokość jest o 4 cm dłuższa od podstawy, a podstawa jest
dwa razy krótsza od wysokości
Zad 3. a) Oblicz pole trapezu, w krórym wysokość ma 1,5 dm, a suma podstwa jest 2 razy dłuższa
od wysokości
28 paź 18:38
28 paź 19:29
Grander: Eta pomóż
28 paź 19:57
Eta:
Grander ależ Ty jesteś leniwy

to zad. na poziomie przedszkola ( bez urazy)
h= 6 cm
1/ h+a = 5h => a = 4h =.......
2)
h= a +4 2a = h to: 2a = a +4 => a = 4
to ; h= .........
P= ...........
3) 4= 1,5 dm
a+b = 2h => a+b = ...........
powodzenia
28 paź 20:02
Eta:
Skąd wiedziałeś ?
28 paź 20:03
28 paź 20:19
Eta:
Po co Ci podstawa , masz obliczyć pole

!
a+b = 3dm
| | a+b | | 3 | |
więc P= |
| *h = |
| *1,5 = .......
|
| | 2 | | 2 | |
ech
28 paź 20:22
Eta:
Dodam jeszcze ,że podstawy moga być różne , byle w sumie dawały 3
takich trapezów jest nieskończenie wiele

Kumasz , już
28 paź 20:26