Monotonicznosc ciagu
ciacho: Zbadaj monoonicznosc ciagu an = 2/n
5 mar 22:19
medonster: zbadaj różnicę an+1 − an
5 mar 22:19
ciacho: tak tak doszedlem do tego i wyszlo mi 2/n−1 − 2/n i teraz nie wiem jaki bedzie wspolny
mianownik n−1 ?
5 mar 22:24
Antek: A jaki bedzie np dla 2 i 3 wspolny mianownik ?
5 mar 22:27
ciacho: no ale tutaj n jest w mianowniku
5 mar 22:36
Jolanta: n(n−1)
5 mar 23:07
Janek191:
| | 2 | | 2 | | 2 n − 2*( n + 1) | |
an + 1 − an = |
| − |
| = |
| = |
| | n + 1 | | n | | n*( n + 1) | |
| | −2 | |
= |
| < 0 , czyli ciąg ( an ) jest malejący. |
| | n*( n +1) | |
5 mar 23:35