planimetria
Anka: W trójkącie ABC kąt przy wierzchołku B jest ostry, długość promienia okręgu opisanego na tym
trójkącie jest równa 5 oraz AC =6, AB =10. Na boku BC wybrano taki punkt K, że BK =2. Oblicz
długość odcinka AK.
5 mar 22:02
Anka: ?
5 mar 22:09
Antek: a rysunek zrobiony?
5 mar 22:11
Anka: tak na kartce, wydaje mi się iż to jest tr prostokątny AB = 2R, dobrze myślę?
5 mar 22:12
Eta:

α −− kąt ostry
R=6
| | 6 | | 3 | |
z tw. sinusów trójkącie ABC |
| =2R ⇒ sinα= |
| |
| | sinα | | 5 | |
to cosα= +
√1−sin2α= .....
i z tw. kosinusów w trójkącie ABK x
2= .........
5 mar 22:17
muflon: z jakiej paki R =6
5 mar 22:23
Antek: Nic nie szkodzi.
Jak dziewczyna mysli to zauwazy blad i wstawi za R=5
5 mar 22:31
Eta:
tzn. źle wpisałam ( literówka)
| | 6 | | 3 | |
R=5 ⇒ |
| = 2R=10 ⇒ sinα= |
| i wszystko gra |
| | sinα | | 5 | |
muflon nie irytuj się ( bo ci rogi muflona odpadną
5 mar 22:32
muflon: hahahha

, a wtedy można stwierdzić że to jest prostokątny? o czym anka wspominała? i z
pitagorasa obliczyć bok a potem odcinek?
5 mar 22:36
muflon: ?
5 mar 22:47
Eta:

2R=10
|AK|=6
√2
5 mar 23:09
muflon:
Dzięki
6 mar 10:06