.
Lala: | | x2+1 | | 1 | | x | |
wyznacz liczbę pierwiastków równania |
| + |
| = |
| w zależności od |
| | m2x−2m | | mx−2 | | m | |
wartości parametru m
5 mar 21:55
Lala: zaczynam od dziedziny tylko że nawet z dziedziną mam problem . biorąc mianownik pierwszego
| | 0 | |
wyrażenia to tak m≠0 i m2x−2m≠0 licze delte która wychodzi mi 4 √Δ=2 m1= |
| =0 |
| | x | |
−−>przeciez nie może być zero.... coś mam nie tak
5 mar 22:02
Lala: | | −2 | |
od nowa, dziedzina: m≠0 i m≠ |
| |
| | x | |
5 mar 22:11
razor: m2x − 2m to nie jest równanie kwadratowe tylko liniowe
5 mar 22:15
Lala: poprawiłam się − czy dziedzina którą wyznaczyłam za 2 razem jest ok?
5 mar 22:17
Lala:
5 mar 22:21
Maslanek: W zasadzie to dziedzina dotyczy x
Teraz mianownik drugiego i trzeciego
5 mar 22:33
ZKS:
Przecież m to parametr a x zmienna więc winno być
założenie m ≠ 0.
5 mar 22:34