oblicz
pomocy : Oblicz 0,25log3x2 +1=0
5 mar 21:45
razor: przenieś 1 na drugą stronę, pomnóż razy cztery
5 mar 21:47
Eta:
założenie x≠0
0,25*2log3x=−1 ⇔ log3x= −2⇒ x=.....
5 mar 21:48
razor: @Eta źle
5 mar 21:50
pomocy : x= ile ? bo ja wgl nie kminię logarytmów
5 mar 21:51
medonster: A czego w nich nie rozumiesz? Bo z doświadczenia wiem, że 95% problemów z matematyką wiąże się
z nieznajomością wzorów
5 mar 21:53
Eta:
@
razor ......... to może odwołasz to: "eta źle"
5 mar 21:53
razor:
@Eta
0,25log3x2 + 1 = 0 ⇔ log3x2 + 4 = 0 ⇔ log3x2 = −4 ⇔ x2 = 3−4 ⇔ x2 = 181 ⇔ x =
...
5 mar 21:55
medonster: Razor a czy to czasem nie to samo? xD
5 mar 21:57
razor: Nie, ponieważ u mnie są 2 wyniki, a w rozwiązaniu @Eta tylko jeden
5 mar 21:59
medonster: Racja, zwracam honor
5 mar 22:02
Eta:
Masz rację
5 mar 22:06