Rozwiąz nierównosc
Shun: Rozwiąz nierówność:
2x3 − 2x2 − 18x + 18 ≥ | x2 − 9|
5 mar 21:44
Shun: Jakiś pomysł?
5 mar 21:56
medonster: Na przedziałach
5 mar 21:58
Shun: mozesz rozpocząc?
5 mar 22:06
FHA: 2x3 − 2x2 − 18x + 18 − | x2 − 9| ≥ 0 ?
5 mar 22:14
medonster:

2x
3 − 2x
2 − 18x + 18 ≥ |x
2 − 9|
x
2− 9 = 0 ⇒ x
0=3 lub x
0=−3
2x
3 − 2x
2 − 18x + 18 ≥ |(x−3)(x+3)|
I teraz masz 3 przedziały w których rozpatrujesz tę nierówność
5 mar 22:16
ZKS:
2x2(x − 1) − 18(x − 1) = 2(x − 1)(x2 − 9)
Jeżeli x = ±3 to mamy nierówność spełnioną jeżeli
x2 − 9 > 0 to po podzieleniu mamy
2(x − 1) ≥ 1
jeżeli x2 − 9 < 0 to po podzieleniu
2(x − 1) ≤ −1
5 mar 22:16
Shun: No to 1 przedział:
( − ∞, −3)
2x3 − 2x2 − 18x + 18 ≥ |(x−3)(x+3)|
co dalej?
5 mar 22:41
FHA: ZKS, zrobiłem tak jak mówiles
5 mar 22:58
pigor: ..., np.tak: dana nierówność ma sens ⇔ 2x
3−2x
2−18x+18 ≥0 /:2 ⇔
⇔ x
3−x
2−9x+9 ≥ 0 ⇔ x
2(x−1)−9(x−1) ≥0 ⇔ (x−1)(x
2−9) ≥0 ⇔
⇔ (x−1)(x−3)(x+3) ≥0 ⇔
−3≤ x ≤1 v x ≥3, więc dane równanie jest ⇔
⇔ (−3≤ x ≤1 v x ≥3) i 2x
3−2x
2−18x+18 ≥ |x
2−9| ⇔
⇔ [−3≤ x ≤1 i 2(x−1)(x
2−9) ≥ −(x
2−9)] v [(x ≥3 i 2(x−1)(x
2−9) ≥ x
2−9] ⇔
⇔ [−3≤ x ≤1 i 2(x−1)(x
2−9)+(x
2−9) ≥0] v [(x ≥3 i 2(x−1)(x
2−9)−( x
2−9) ≥0] ⇔
⇔ [−3≤ x ≤1 i (x
2−9)(2x−2+1) ≥0] v [(x ≥3 i (x
2−9)(2x−2−1) ≥0] ⇔
⇔ [−3≤ x ≤1 i 2(x
2−9)(x−
12) ≥0] v [(x ≥3 i 2(x
2−9)(x−
32) ≥0] ⇔
⇔ itd. ..
5 mar 22:58
ZKS:
Ale że tą nierówność czy tą swoją?
5 mar 22:59
FHA: Moją
5 mar 23:07
FHA: szukam i chce podziękować
5 mar 23:07
ZKS:
Na zdrowie.
5 mar 23:13