Oblicz tg
Meister: Oblicz tgα, jeśli α jest kątem ostrym, a sin2α=0,64
5 mar 21:38
medonster:
Jedynka trygonometryczna się kłania

A i pamiętaj, że w I ćwiartce cosα>0
5 mar 21:39
Antek: sin
2α+cos
2α=1 to cos
2α=1−sin
2α to cos
2α=1−0,64=0,36 to cosα=|0,36| to cosα=−0,6 lub
cosα=0,6 jedynym rozwiazaniem jest cosα=0,6
sin
2α=0,64 to sinα=|0,64| to sinα=−0,8 lub sinα=0,8 ale kat jest ostry wiec jedene
rozwiazanie to sinα=0,8
| | sinα | |
tgα= |
| podstaw dane i policz |
| | cosα | |
5 mar 22:24
Eta:
| | 4k | |
α−− kąt ostry sinα= 0,8= |
| |
| | 5k | |
tgα= .........
5 mar 22:36