Ciągi
krezz: Udowodni, że jeżeli liczby a
1,...,a
n (n≥2) tworzą ciąg arytmetyczny i żadna z nich nie
jest równa 0 to:
| 1 | | 1 | | 1 | | n−1 | |
| + |
| +...+ |
| = |
| |
| a1a2 | | a2a3 | | an−1an | | a1an | |
5 mar 21:23
Maslanek: Indukcyjnie można potraktować
5 mar 21:26
zombi: Zauważ, że
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| * ( |
| − |
| ) chyba się nie pomyliłem |
| a1a2 | | r | | a1 | | a2 | |
5 mar 21:32
krezz: Dlaczego tak? Możesz rozpisać?
5 mar 21:44
Maslanek: | | r | | 1 | | 1 | | a2−a1 | | r | |
Weźmy pod uwagę: |
| = |
| − |
| , bo |
| = |
| . Zgoda? |
| | a1a2 | | a1 | | a2 | | a1a2 | | a1a2 | |
5 mar 21:46
Eta:
5 mar 21:46
5 mar 21:46
Eta:
Mila preferuje "konkurencję" ?

za to dziś tylko ..........
5 mar 21:51
Studzekisiel: Eta, mogłabyś tylko rozpisać, to co napisał Maslanek, bo tego nie ogarniam, a resztę już zrobię
5 mar 21:56
Eta:
Na razie gotuję kisiel
5 mar 21:57
Studzekisiel: A tak sobie zmieniłem nick, ale mogłabyś rozpisać PROSZĘĘĘ
5 mar 22:08
Maslanek: Sprowadź do wspólnego mianownika

Rozpisz a
2 
Zobacz co wyjdzie
5 mar 22:10
Studzekisiel: Dobra ok wyszło
5 mar 22:17
Eta:

właśnie ... "studzę kisiel"
5 mar 22:18