x
oskar: Miałem takie zadanie dzisiaj
Określ ile pierwiastków ma wielomian
(x2−1)(x2+1)(x2−2x+1) odpowiedzi to
A.4
B.3
C.2
D.5
I już się kompletnie pogubiłem 4 czy 2?
4, bo jedynka jest potrójnym
czy po prostu dwa, bo różne dwa?
5 mar 20:56
Antek: x2−1=0 to (x+1)(x−1)=0 to ile ?
x2+1=0 to ile?
x2−2x+1=(x−1)2 wiec x=1 podwojny
5 mar 21:01
oskar: x=1 potrójny i jeden x=−1 czyli ? dwa czy cztery w końcu?
5 mar 21:02
Antek: Ja bym powiedzial ze 4 pierwiastki
5 mar 21:03
Antek: Ale poczekaj jeszcze moz sie ktos wypowie
5 mar 21:07
Godzio:
(x2 − 1)(x2 + 1)(x2 − 2x + 1) = (x − 1)(x + 1)(x2 + 1)(x − 1)2 =
= (x − 1)3(x + 1)(x2 + 1)
Ma dwa pierwiastki (odpowiednio o krotności 3 i 1)
5 mar 21:09
medonster: (x2 − 1)(x2+1)(x2−2x+1) = (x−1)(x+1)(x2+1)(x−1)2 = (x−1)3(x+1)(x2+1)
Wielomian ma dwa pierwiastki x = 1 − pierwiastek potrójny oraz x = −1
5 mar 21:10
oskar: Bo to jest dość śliska sprawa, bo przy niektórych zadaniach z funkcji kwadratowej mówią
"wyznacz takie wartości parametru m, dla których rozwiązania, spełniają warunek bla bla bla"
chodzi mi o to, że w słowie rozwiązania zawiera się możliwość jednego pierwiastka podwójnego.
moim zdaniem gdyby w treści dodali "różne pierwiastki" wtedy oczywiście 2.
5 mar 21:15
medonster: No ale to są dwa różne założenia

Jak masz podać wartości m dla których są pierwiastki
równania to Δ≥0, a jak dwa różne pierwiastki Δ>0
5 mar 21:17
Antek: No i masz wyjasnione . Przy okazji ja skorzystalem
5 mar 21:19
oskar: Ale pierwiastki słowo klucz o pierwiastkach mówimy jako o dwóch tych samych, nie wiem już sam
mi się wydawało, że 4. Dziwna sprawa.
5 mar 21:20
oskar: Poza za tym jaka różnica w tym, że dla parametru m, skoro ma mieć dwa pierwiastki a
rozpatrujemy Δ=0, dzikie toto
5 mar 21:28
medonster: Bo jeżeli w zadaniu jest powiedziane o dwóch różnych pierwiastkach to w funkcji kwadratowej
występują one tylko wtedy gdy Δ>0 (istnieje wtedy postać iloczynowa). A jeżeli mówią o
pierwiastkach bez wyraźnego zaznaczenia, że mają być różne wtedy też dochodzi Δ=0 bo tam mamy
pierwiastek dwukrotny. Może to i dziwaczne ale tak to wygląda
5 mar 21:33
oskar: no własnie to się kłóci mówią o pierwiastkach, a zadowala ich jeden dwukrotny. no trudno
człowiek uczy się na błędach
5 mar 21:42