matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Punkt należy do określonej funkcji
ohio:
1
Jeśli do wykresu funkcji f(x)=(
)
x
+a należy punkt P(−2,3), to ile wynosi a?
√
2
5 mar 20:51
Janek191:
1
f(x) = (
)
x
+ a
√
2
P = ( − 2; 3) więc
1
3 = (
)
−2
+ a = (
√
2
)
2
+ a = 2 + a ⇒ a = 1
√
2
5 mar 23:41