trygonometria
lolek: (1−cos8x)/1+tgx=0
da się to inaczej obliczyć niż tak:
x≠−π/4+kπ
1−cos(4x+4x)=0
1−cos4xcos4x−sin4xsin4x=0
1−cos(2x+2x)cos(2x+2x)−sin(2x+2x)sin(2x+2x)=0
1−(cos2xcos2x−sin2xsin2x)(cos2xcos2x−sin2xsin2x)−(sinx2xcos2x+cos2xsin2x)(si
nx2xcos2x+cos2xsin2x)=0
1−[(cosxcosx−sinxsinx)(cosxcosx−sinxsinx)−(sinxcosx+sinxcosx)(sinxcosx+sinxc
osx)][(cosxcosx−sinxsinx)(cosxcosx−sinxsinx)−(sinxcosx+sinxcosx)(sinxcosx+si
nxcosx)]−[(sinxcosx+sinxcosx)(cosxcosx−sinxsinx)+(cosxcosx−sinxsinx)(sinxcos
x+sinxcosx)][(sinxcosx+sinxcosx)(cosxcosx−sinxsinx)+(cosxcosx−sinxsinx)(sinxcosx+sinxcosx)]=0
itp.
5 mar 20:28
lolek: oj nie zauwazylem ze 0=cos8x , czyli
8x=π/2+kπ
x=π/16+1/8kπ
tak mozna ?
5 mar 20:34
lolek: znaczy tak:
1−cos8x = 0
cos8x = 1
8x = 2kπ
x=1/4kπ
5 mar 20:36
pigor: .. , a nawet trzeba i koniec . ..
5 mar 20:36
pigor: ,,,chociaż sprawdź co zrobić z dziedziną , może
trzeba coś "wyrzucić", bo wyszło ci x≠
14π(4k−1) i x=
14πk,
czyli, czy istnieje k∊C takie, że 4k−1= k ⇔ 3k=1 ⇔ k=
13∉ C,
a więc
x=14kπ − szukane rozwiązanie .
5 mar 20:49