matematykaszkolna.pl
współczynnik c Jero: Zbiorem wartości funkcji f określonej wzorem f(x)=x2−6x+c jest przedział <0;+), gdy współczynnik c jest równy: a. 0 b. 4 c. 6 d. 9 Kompletnie tego nie rozumiem. Byłbym naprawdę wdzięczny jeśli ktoś mógł mi wytłumaczyć co po kolei robić.
5 mar 20:25
Jero: Mi się wydaje ale nie wiem czy dobrze, mianowicie za c podstawić np. 9 i narysować wykres i z niego osądzić. Jak wy myślicie? emotka
5 mar 20:31
jerey: zauważ ze funkcja rosnie w przedziale <0,+) x0 = 0 odpowiedz a.0
5 mar 20:41
jerey: xy =0 chodziło mi o wierzchołek paraboli ,
5 mar 20:42
Antek: Ja mysle tak ; jesli zbiorem wartosci ma byc ten przedzial to wspolrzedna yw musi=0 A zeby wspolrzedna yw paraboli rownala sie 0 to delta musi byc =0 bo zbopr wartosci odczytujesz na osi OY
 −delta  0 
Wzor na yw=

i otrzymasz

=0
 4a 4a 
Tearz zeby delta =sie 0 to ile musi wynosic c ? . Zauwaz z etu nawet nie ma potrzeby podawania tych podpowiedzi gdyz z x2−6x+c musisz zrobic wzor skroconego mnozenia zeby delta byla =0 czyli taki (x−3)2= x2−6x+9 to ile wynosi c ? Mysle ze zrozumiales emotka Teraz sobie narysuj wykres tej funkcji y=(x−3)2
5 mar 20:44
jerey: twu co ja pisze. funkcja rosnie w przedziale <0,+) zatem q(wierzchołek paraboli xy musi byc rowny 0
 −Δ 
wstawiasz 0 do wzoru na wierzchołek paraboli q=

rozwiązujesz ze wzgledu na c
 4a 
5 mar 20:44