współczynnik c
Jero: Zbiorem wartości funkcji f określonej wzorem f(x)=x2−6x+c jest przedział <0;+∞), gdy
współczynnik c jest równy:
a. 0 b. 4 c. 6 d. 9
Kompletnie tego nie rozumiem. Byłbym naprawdę wdzięczny jeśli ktoś mógł mi wytłumaczyć co po
kolei robić.
5 mar 20:25
Jero: Mi się wydaje ale nie wiem czy dobrze, mianowicie za c podstawić np. 9 i narysować wykres i z
niego osądzić. Jak wy myślicie?
5 mar 20:31
jerey: zauważ ze funkcja rosnie w przedziale <0,+∞)
x0 = 0
odpowiedz a.0
5 mar 20:41
jerey: xy =0 chodziło mi o wierzchołek paraboli ,
5 mar 20:42
Antek: Ja mysle tak ;
jesli zbiorem wartosci ma byc ten przedzial to wspolrzedna y
w musi=0
A zeby wspolrzedna y
w paraboli rownala sie 0 to delta musi byc =0 bo zbopr wartosci
odczytujesz na osi OY
| | −delta | | 0 | |
Wzor na yw= |
| i otrzymasz |
| =0 |
| | 4a | | 4a | |
Tearz zeby delta =sie 0 to ile musi wynosic c ? . Zauwaz z etu nawet nie ma potrzeby podawania
tych podpowiedzi gdyz z x
2−6x+c musisz zrobic wzor skroconego mnozenia zeby delta byla =0
czyli taki (x−3)
2= x
2−6x+9 to ile wynosi c ?
Mysle ze zrozumiales

Teraz sobie narysuj wykres tej funkcji y=(x−3)
2
5 mar 20:44
jerey: twu co ja pisze. funkcja rosnie w przedziale <0,+
∞) zatem q(wierzchołek paraboli x
y musi byc
rowny 0
| | −Δ | |
wstawiasz 0 do wzoru na wierzchołek paraboli q= |
| rozwiązujesz ze wzgledu na c |
| | 4a | |
5 mar 20:44