Rozwiąż równanie trygonometryczne
Justyna: Witam, mam problem z pewnym równaniem trygonometrycznym, mogłabym prosić o jakies wskazowki
dotyczace rozwiazania?z gory dziekuje.
1
tgx=tg
x
28 paź 18:34
godzio187:
1
w tg okres jest kπ, czyli tgx=tg
wtdy gdy te kąty są sobie równe lub jeden z nich jest
x
przesunięty o kπ
czyli
1
x=
+kπ
x
28 paź 18:36
Justyna:
kπ−√4+k2π2
kπ+√4+k2π2
tak, lecz w odpowiedzi ma wyjsc x=
oraz x=
2
2
28 paź 18:48
Eta:
trzeba dokończyć:
x = 1x+k*π /*x
x2 = 1 +k*π*x
x2 −k*π*x −1=0 Δ= k2π2 +4 √Δ =√4 +k2π2
x1 = ....
x2=....
taka właśnie będzie odp
28 paź 18:54
godzio187: prosiłaś o podpowiedź a nie rozwiązanie ale Eta już podpowiedziała