matematyka
kyrtap: Czekam na zadanko i czekam
5 mar 20:22
Paulina:
Masz
Ile jest takich czwórek liczb całkowitych i dodatnich (a,b,c,d) , które spełniają równanie ab +
bc + cd + da = 1004
5 mar 20:24
Paulina: Do końca dnia Ci zleci
5 mar 20:24
Tadeusz:
... na wczorajszym zrobił się niezły "śmietnik" −
5 mar 20:25
kyrtap: wiem
5 mar 20:27
kyrtap:
5 mar 20:27
kyrtap: dzisiaj też tak będzie
5 mar 20:27
Maslanek: 1*1004=502*2=251*2*2
ab+bc+cd+da=a(b+d)+c(b+d)=(b+d)(a+c)
Odpowiedź: dużo
5 mar 20:34
kyrtap: nie podpowiadaj mi
5 mar 20:35
Paulina:
Dlatego napisałam, że do końca dnia mu to zjedzie
5 mar 20:36
Maslanek: Aha, ponieważ wszystkie są dodatnie, to zostaje iloczyn 502*2=251*4
5 mar 20:37
Tadeusz:
a skoro liczby są różne ...

? to ...
5 mar 20:38
kyrtap: może i zejdzie do jutra ale chociaż czegoś się nauczę
5 mar 20:38
ZKS:
Ciekawe zadanie.
5 mar 20:41
666: do konca dnia to zadanie na max 5min.
5 mar 20:42
kyrtap: nie jestem niestety wybitnym uczniem przykro mi
5 mar 20:44
Tadeusz:
banalne ....a nie ciekawe ... −
5 mar 20:44
kyrtap: 1251 ?
5 mar 20:46
ZKS:
Tadeusz ale tam nie ma słowa że mają to być różne liczby.

Aż takie banalne nie jest
trzeba chwilę pomyśleć ale jak jest pomysł to chwila i zadanie zrobione.
5 mar 20:49
kyrtap: wynik to 1251?
5 mar 20:53
Tadeusz:
... teraz to zależy na ile precyzyjnie treść zadania zapisała Paulina
(a, b, c i d .... to mają być to różne liczby czy nie)
5 mar 20:58
5 mar 21:04
Paulina:
Wynik zły, Zadanie z książki przepisane.
5 mar 21:05
kyrtap: tylko do połowy miałem dobrze kurde
5 mar 21:12
kyrtap: sorki że zawiodłem
5 mar 21:13
Paulina: To już nie daję zadań.
5 mar 21:19
kyrtap: dawaj

chociaż wiem gdzie popełniłem błąd w zadaniu
5 mar 21:20
kyrtap: człowiek też chyba uczy się na błędach czy się mylę ?
5 mar 21:21
Paulina: weź sobie arkusze i rozwiązuj... Tak trudno wpisać arkusz matura z matematyki ?
5 mar 21:22
kyrtap: ok więc więcej nie napiszę
5 mar 21:23