Potrzebuję rozwiązania, pomocy.
Magda: wiedząc że cosα=dwie piąte.
oblicz:
tgα wyszedł mi √21? coś chyba nie tak
oblicz sinα+tgα przez (cosα+1)2
5 mar 20:13
kika: Zapisz obliczenia , sprawdze.
5 mar 20:14
Magda: z pitagorasa obliczyłam 22+b2=5^
tgα=2 przez √21 i usunięcie niewymiernośći wynok=2√21 przez 21
5 mar 20:21
Magda: a to B nie mam pojęcia jak
5 mar 20:23
Maa: xDD
6 mar 01:14
Janek191:
| | 2 | | 4 | | 21 | |
cos α = |
| ⇒ sin2α = 1 − cos2α = 1 − |
| = |
| |
| | 5 | | 25 | | 25 | |
| | sin α | | √21 | | 2 | | √21 | | 5 | | √21 | |
tg α = |
| = |
| : |
| = |
| * |
| = |
| |
| | cos α | | 5 | | 5 | | 5 | | 2 | | 2 | |
6 mar 01:20
Janek191:
Takie coś
| sin α + tg α | |
| ? |
| ( cos α + 1)2 | |
6 mar 01:22