funkcja
Pier: Funkcja f(x)=3(x+2)2 jest malejąca w przedziale (−∞;2>
Żeby to udowodnić należy narysować wykres czy można uczynić to pisemnie?
Jeżeli można to proszę o wytłumaczenie
5 mar 20:07
Aerodynamiczny: Można z definicji funkcji, ale to się nie opłaca
5 mar 20:10
kika:
5 mar 20:10
Pier: Czyli doradzasz wykres
5 mar 20:10
Aerodynamiczny: Zdecydowanie wykres, z definicji jest dużo więcej roboty
5 mar 20:11
Pier: Dzięki serdeczne
5 mar 20:12
Maciu: Aerodynamiczny możesz mi podać jakiś kontakt gg do cb ? , miałeś może próbną maturę z
matematyki teraz ? 2014r ?
6 mar 12:27
Aerodynamiczny: Mialem, wlasnie dzis pisalem rozszerzenie. Chodzi o mature z wsipu?
6 mar 14:27
Maciu: tak , podstawe
6 mar 14:41
Aerodynamiczny: I co z nia?
6 mar 14:47
Maciu: masz moze arkusz ? bo chcialem zobaczy odp sb
6 mar 14:52
Aerodynamiczny: Wpisz w google: matura wsip matematyka 2014
Wyskoczy w pdfie
6 mar 14:54
Maciu: wlasnie nie wyskakuje mi ;c , moglbys mi podac link ?
6 mar 14:56
Aerodynamiczny: www.wsip.pl/upload/2014/02/matematykapparkusz.pdf
Powinno dzialac
6 mar 15:02
Maciu: właśnie mi nie działa , mimo iż próbuje

moge jakiś nr gg czy skype i czy mogłbyś mi podesłać
to >
6 mar 15:03
Aerodynamiczny: matematyka.pisz.pl/forum/240119.html
Tu masz link i w 1 poscie
6 mar 15:03
Maciu: link wygasł
6 mar 15:05
Maciu: tzn nie istnieje
6 mar 15:06
Maciu: cos mi doradzisz ? albo jakoś zrobisz zdjęcie i podeślisz wstawione na stronie ?
6 mar 15:09
Hajtowy:
| | −4 | |
3(x2+4x+4) = 3x2+12x+12 ⇔ x2+4x+4 ⇔ Δ=0 ⇔ x0= |
| =−2 |
| | 2 | |
Parabola skierowana ramionami w górę, x
0=−2
A więc rysujesz sobie parabolę i jak widać:
funkcja maleje dla x ∊ (−oo;−2>
funkcja rośnie dla x ∊ <2;+oo)
c.k.d.
6 mar 15:11
natalkaa: podałby ktoś treść chociaż kilku zadani z maturki rozszerzonej z wsipu?
9 mar 16:35