matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Natalia:
Proszę o pomoc
Mam takie zadanie: Rozwiąż równanie y=4x
2
−6x−9 Delta wyszła mi 80 dalej nie wiem co zrobić proszę o pomoc
28 paź 18:33
stsa:
a=4 b=−6 c=−9 Δ=b
2
−4ac=(−6)
2
−4*4*(−9)=36+144=180 Δ=180
√
Δ
=6
√
5
−b+
√
Δ
−(−6)+6
√
5
6+6
√
5
3+3
√
5
x
1
=
=
=
=
2a
2*4
8
4
−b−
√
Δ
−(−6)−6
√
5
6−6
√
5
3−3
√
5
x
2
=
=
=
=
2a
2*4
8
4
28 paź 18:43