matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
LOGARYTMY
nikax51:
Wiadomo,że : log
3
8=a log
3
2=b wynika stąd : a) b=3a b)a=
a
3
c)b=
2
3
a d) b=
3
2
a prosiłabym też o wytłumaczenie do prawidłowej odp
5 mar 19:51
abc:
a
a
log
3
8= log
3
2
2
= 3log
3
2=a ⇒ log
3
2=
⇒ b=
3
3
a
odp: b) ( popraw zapis powinno być b=
3
5 mar 19:56