u
Paulina:
Narysuj linię o równaniu |x−2|+ |y| = 2 i oblicz jej długość
Jak to narysować ?
5 mar 19:42
Aerodynamiczny: Musisz sobie podzielić dziedzinę na przedziały

i zobaczyć jak wygląda w danym przedziale ta
prosta.
5 mar 19:46
abc:

1/ dla x≥ 2 i y≥0 x−2+y=2 →
y=−x+4
2/ dla x≥2 i y<0 ........
3/ dla x<2 y<0 .........
4/ dla x<2 i y≥0 .........
otrzymasz kwadrat o boku długości 2
√2
5 mar 19:52
Paulina:
Jak do tego doszłaś ?
5 mar 19:54
Paulina: ?
5 mar 19:58
abc:
1/ rysujesz prostą y=−x+4 i wybierasz tę część prostej ( odcinek) dla x≥2 i y≥0
i dalej podobnie
5 mar 20:02
ZKS:
Rozpisane masz przecież.
1o dla x ≥ 2 ∧ y ≥ 0 masz
x − 2 + y = 2 ⇒ y = −x + 4 i rysujesz tą prostą dla x ≥ 2 ∧ y ≥ 0
2o dla x ≥ 2 ∧ y < 0 masz
x − 2 − y = 2 ⇒ y = x − 4 i rysujesz tą prostą dla x ≥ 2 ∧ y < 0
i tak dalej ...
5 mar 20:02
abc:
5 mar 20:03
Paulina:
Analizuję
5 mar 20:20
Paulina:
ale ale to nie będą proste ? Prosta nie ma początku ani końca.To będą półproste ?
5 mar 20:21
ZKS:
Rysujesz prostą y = −x + 4 ale później ograniczasz ją takie jakie masz
założenia tu x ≥ 2 ∧ y ≥ 0.
5 mar 20:23
Paulina:
Dobrze, już zrozumiałam. Dziękuję Wam. I podziwiam za razem
5 mar 20:25
Paulina:
| | |x2−4| | |
Jak naszkicować taki wykres f(x)= |
| |
| | 2−|x| | |
Zależy mi tylko na wskazówkach !
5 mar 20:38
ZKS:
Jeżeli dziedzina ustalona to musisz rozważać 4 przypadki
x2 − 4 ≥ 0 ∧ x ≥ 0
x2 − 4 ≥ 0 ∧ x < 0
x2 − 4 < 0 ∧ x ≥ 0
x2 − 4 < 0 ∧ x < 0
Robisz przykład identycznie jak ten wyżej.
5 mar 20:44
Paulina: Ok, dziękuję choć to już rozwiązanie a nie wskazówka...
5 mar 20:44
Mila:
1) dziedzina
2) Rozważ sytuacje:
|x2−4|=x2−4⇔x2−4≥0 i x∊D
|x2−4|=−x2+4 dla x2−4<0 i x∊D
3) |x|=x dla x≥0 i x∊D
|x|=−x dla x<0 i x∊D
5 mar 20:46
Paulina: Wyznacz te wartości parametru m , dla których równanie ||x + 3| − 2|+ |x +1 | = m ma dokładnie
dwa rozwiązania
Zadania z książki jak moja mam chodziła do lo.
5 mar 20:48
Paulina:
Jak tutaj dać przedziały ?
5 mar 20:49
ZKS:
f(x) = ||x + 3| − 2| + |x + 1|
Najpierw rozpatrujemy |x + 3|
dla x < 3 mamy
|x + 5| − x − 1
jeżeli x ∊ [−5 ; 3) to
f(x) = 4
jeżeli x < −5 to
f(x) = −2x − 6
teraz rozpatrujemy
x ∊ [−3 ; −1)
|x + 1| − x − 1 = −2x − 2
f(x) = −2x − 2
x ≥ −1
x + 1 + x + 1 = 2x + 2
f(x) = 2x + 2
Rozumiesz? Jeżeli coś nie jest jasne pisz.
5 mar 21:03
Paulina:
Nie rozumiem za bardzo jak bym miała
|x+3|+|x+1| to wszystko wiem a tutaj nie bardzo
5 mar 21:04
ZKS:
Najpierw rozpatrujemy tą co jest najbardziej w środku wartość bezwzględna czyli
|x + 3| dla x < −3 mamy −x − 3
oraz
|x + 1| dla x < −3 mamy −x − 1.
Rozumiesz już coś?
5 mar 21:08
Paulina: najbardziej w środku mam |x+3| a nie |x+1|
5 mar 21:11
ZKS:
To przecież napisałem?
5 mar 21:13
ZKS:
Tylko napisałem jak się zachowuje dla x < −3 wyrażenie |x + 1|.
5 mar 21:14
Paulina: hmm ?
5 mar 21:16
ZKS:
Czego nie rozumiesz? Bo hmm mi dużo nie mów.
5 mar 21:23
Paulina:
czemu ruszam wyrażenie |x+1|
5 mar 21:28
ZKS:
Wiesz jaką przyjmuje wartość x + 1 dla x < −3.
5 mar 21:33
Paulina: zostawmy na potem bo wydaje się trudne.
5 mar 21:34
ZKS:
Lepiej od razu wyjaśnić. Czego nie rozumiesz napisz to postaram się teraz łopatologicznie
wytłumaczyć.
5 mar 21:39
Paulina:
najpierw badam x<−3
|−x−3−2|−x−1
|−x−5|−x−1
5 mar 21:41
ZKS:
Teraz trzeba rozpatrzeć |−x − 5| = |x + 5| pamiętając już że x < −3.
5 mar 21:48
Paulina: i potem x dla x≥3 muszę x<−5 i x>−5
5 mar 21:51
ZKS:
Jeżeli x ≥ −3 to już nie rozpatrujesz |x + 5| ponieważ wartość w środku modułu będzie
dodatnia. Rozpatrujesz przypadki kiedy x < − 3 ponieważ dla kiedy
x < − 3 ∧ x < −5 to wartość w module jest ujemna natomiast
dla x < −3 ∧ x ≥ 5 wartość w module jest nieujemna.
5 mar 22:01
Mila:
Pierwszy etap
||x+3|−2|+|x+1|=m⇔||x+3|−2|=−|x+1|+m
Metoda graficzna:
f(x)=||x+3|−2|
y=x+3→S
OX dla y<0→
y=|x+3|→T
[0,−2]→
y=|x+3|−2→S
OX dla y<0⇒
f(x)=||x+3|−2|
5 mar 22:02
Mila:
f(x)=||x+3|−2|
Drugi etap obydwa wykresy w jednym układzie wsp.
g(x)=−|x+1|
h(x)=−|x+1|+m przesuwamy wykres g(x) do góry i obserwujemy kiedy przetnie zielony wykres w
dwóch punktach.
Zauważ, że odpowiednie "gałązki" zielonego i czerwonego wykresu są równoległe.
a) dla m=0 jest jeden punkt wspólny
b) dla m∊(0,4) są dwa punkty przecięcia⇔są dwa rozwiązania równania :
||x+3|−2|=−|x+1|+m
c) dla m=4 czerwona lewa gałązka pokryje się z odcinkiem AB− nieskończenie wiele rozwiązań.
Narysuję to przesunięcie o wektor [0,4] i mamy
y=−|x+1|+4
d) dla m>4 są dwa punkty przecięcia⇔są dwa rozwiązania.
5 mar 22:19
Paulina:
Przepraszam, że od razu nie odpisałam.
Mogę tak przerzucać na drugą stronę ?
5 mar 22:31
ZKS:
Jasne nikt tego nie broni.
5 mar 22:33
Paulina:
Ale pytanie skoro mam −|x+1| to czemu mam odbijać go względem osi OX skoro on znajduję się pod
osią i nie mam tam już żadnego modułu przecież ?
5 mar 22:36
ZKS:
U mnie zbierając wszystko do kupy mamy
dla x ∊ (−∞ ; −5)
f(x) = −2x − 6
dla x ∊ [−5 ; −3)
f(x) = 4
dla x ∊ [−3 ; −1)
f(x) = −2x − 2
dla x ∊ [−1 ; ∞)
f(x) = 2x + 2.
Teraz narysować tę funkcję w określonych przedziałach.
5 mar 22:37
ZKS:
Ale gdzie masz napisane że masz go odbijać?
mając funkcję h(x) = −|x + 1| przesuwasz ją do góry i do dołu a wtedy otrzymujesz funkcję
g(x) = −|x + 1| + m.
5 mar 22:41
Paulina:
Dziękuję już wszystko zrozumiałam
5 mar 22:42
ZKS:
Jak masz jakieś zadanie jeszcze to napisz bo niedługo już będę szedł.
5 mar 22:45
Paulina:
z resztą już sie uporam sama
5 mar 22:48
ZKS:
Powodzenia.
5 mar 22:49
Paulina: Dziękuję.
5 mar 22:51