Ciągi
krezz: Wyznacz sumę w zależności od n:
40+4040+404040+4040...40= w ostatnim wyrazie n grup (40)
5 mar 19:32
krezz: Ma ktoś jakiś pomysł?
5 mar 19:56
krezz: Wie ktoś jak to zrobić?
5 mar 20:50
Trivial:
dla k grup 40:
| | 100k−1 | |
ak = 40404040...40 = 40 + 40*100 + 40*1002 + ... + 40*100k−1 = 40* |
| |
| | 100−1 | |
Teraz sumujemy:
| | 40 | | 40 | | 100n−1 | |
∑k=1..n ak = |
| ∑k=1..n(100k−1) = |
| (100* |
| − n) = ... |
| | 99 | | 99 | | 100−1 | |
Pozostało uprościć.
5 mar 22:18
Studzekisiel: Górę zrozumiałem, ale od symbolu ∑ nie ogarniam. Mógłby ktoś to jakoś inaczej zapisać?
6 mar 15:07
Trivial:
Symbol ∑ (sigma) to skrócony i bardziej przejrzysty zapis sumowania.
∑
k=1..n a
k = a
1 + a
2 + a
3 + ... + a
n
∑
k=1..n (100
k−1) = (100−1) + (100
2−1) + (100
3−1) + ... + (100
n−1)
Czyli bez ∑ będzie:
| | 40 | |
a1 + a2 + a3 + ... + an = |
| [(100−1) + (1002−1) + (1003−1) + ... + (100n−1)] |
| | 99 | |
| | 40 | |
= |
| [100*(1 + 100 + 1002 + ... + 100n−1) − (1 + 1 + 1 + ... + 1)] |
| | 99 | |
| | 40 | | 100n−1 | |
= |
| [100* |
| − n] = ... |
| | 99 | | 100−1 | |
6 mar 15:18
Studzekisiel: Ok dzięki już wszystko rozumiem ale jest mały błędzie bo wzór na sumę ciągu to
| | 1−qn | |
a1 |
| , a u Ciebie było na odwrót. W każdym razie dziękuję  |
| | 1−q | |
6 mar 15:39
Trivial: To, że było na odwrót nie oznacza że był błąd (te wzory są sobie równoważne).
6 mar 18:21