Zbior wartosci
Ziomek: Okreslic zbior wartosci funkcji:
y=x/(x2+1)
5 mar 19:05
ZKS:
−(x + 1)
2 ≤ 0 ≤ (x − 1)
2
−x
2 − 2x − 1 ≤ 0 ≤ x
2 − 2x + 1
| | 1 | |
−(x2 + 1) ≤ 2x ≤ x2 + 1 / * |
| |
| | x2 + 1 | |
| | 2x | | 1 | |
−1 ≤ |
| ≤ 1 / * |
| |
| | x2 + 1 | | 2 | |
5 mar 19:17
Ziomek: No wszystko zrozumiale cale dzialanie wydaje sie byc poprawne. tylko tak na przyszlosc wyjasnij
prosze jak wpadles zeby zaczac od takiej podwojnej nierownosci. albo jakas inna interpretacja?
5 mar 19:22
ZKS:
Przepraszam wybaczysz mi?
To chyba powinno być jasne że zachodzi nierówność
−(x + 1)2 ≤ 0 oraz (x − 1)2 ≥ 0 dla x ∊ R.
5 mar 19:25
ZKS:
Można również normalnie sprawdzać dla jakich y mamy rozwiązanie.
x = yx
2 + y
yx
2 − x + y = 0
dla Δ ≥ 0 mamy rozwiązania (chyba oczywiste)
Δ = 1 − 4y
2
1 − 4y
2 ≥ 0
| | 1 | | 1 | |
(1 − 2y)(1 + 2y) ≥ 0 ⇒ y ∊ [− |
| ; |
| ]. |
| | 2 | | 2 | |
5 mar 19:27
PW: Znane są nierówności (banalne):
2x ≤ x2 +1 i −2x ≤ x2 +1,
czyli
2x ≤ x2 +1 i 2x ≥ −x2 −1
−gdy je zapisać w postaci podwójnej nierówności, to jest trzeci wiersz u ZKS.
A może jesteś studentem i wolałeś liczyć granice i ekstrema lokalne, po czym je porównać? To by
było mniej ciekawe.
5 mar 19:31
Ziomek: No brawo. Chodzilo mi o cos takiego. Ta pierwsza nierownosc to dla mnie nie wiem skad choc
prowadzi do rozwiazania. ja na to nie wpadlem wiec plus dla ciebie. A to ze napisalem "na
przyszlosc..." to chodzi mi o to ze ja chce umiec i jesli to zabrzmnialo jakos niemilo to
przepraszam.
5 mar 19:33
Ziomek: @PW nie jestem studentem. Jestem jeszcze normalny>
5 mar 19:34