jerey: | | | | | | | |
kolejne wyrazy ciągu | | | tworzą c. arytmetyczny dla n≥1. wyznaczyc n |
| | | | |
o samo rozwiązanie mi nie chodzi, chodzi mi o istote rozwiazywania działan typu
| | | |
i | moglby mi ktos rozpisac ten drugi przykład? |
| | |
5 mar 19:05
5 mar 19:08
jerey: a samą n! na jakiej zasadzie rozpisujemy to jest uzależnione od tego co stoi w mianowniku?
5 mar 19:26
5 mar 19:29
jerey: chopdzi mi o przykład pierwyszy;
| | (n−2)!(n−1)n | |
rozpisałeś to tak : |
| |
| | (n−2)!*2! | |
chodzi mi o to skąd tam jest n(n−1)(n−2)!
5 mar 19:33
bezendu:
Zobacz w link
5 mar 19:34
jerey: na liczbach łatwiej, nie wiem czy dobrze wywnioskowałem. dla np przykładu takiego:
| | (n+4)! | | (n+4)! | | n(n+2)!(n+3)(n+4) | |
będzie : |
| = |
| = |
| = |
| | 2!(n+4−2)! | | 2!(n+2)! | | 2!(N+2)! | |
5 mar 19:49
bezendu:
| | (n+2)!(n+3)(n+4) | | (n+3)(n+4) | |
= |
| = |
| |
| | (n+2)!*2! | | 2 | |
5 mar 19:52
Mila:
| | n*(n−1) | |
= |
| zapamiętaj ten wzór , to się przydaje. |
| | 2 | |
Gdybyś rozpisał z def. to tak:
| | (n+4)! | | (n+2)!*(n+3)*(n+4) | | (n+3)*(n+4) | |
= |
| = |
| = |
| |
| | 2*(n+2)! | | 2*(n+2)! | | 2 | |
Korzystasz z prostej zależności;
np.
8!=1*2*3*4*5*6*7*8=(1*2*3*4*5*6)*7*8=6!*7*8
albo
8!=7!*8
5 mar 19:57
jerey:
a taki przykład wymysliłem go teraz
| | n+2)! | | (n+2)! | | n!(n+2) | | (n+2) | |
= |
| = |
| = |
| = |
| ? |
| | 2!*(n+2−2)! | | (2!*n!) | | n!*2! | | 2 | |
5 mar 20:06
Mila:
Dalej nie rozumiesz:
(n+2)!=n!*(n+1)*(n+2)
(6+2)!=8!=6!*7*8
5 mar 20:11
jerey: ostatni przykład i juz was nie morduje
| (n−1)! | | (n−1)! | | 1 | |
| = |
| = |
| |
| n! | | n(n−1)! | | n | |
5 mar 20:25
Mila: Teraz dobrze.
5 mar 20:33