Proszę o sprawdzenie, zadanko
FHA: Witam

Treść: Funkcja wielomianowa W(x) = ax
3 + bx
2 + cx +d, gdzie a ≠ 0, ma 3 miejsca zerowe
−2,1 oraz 4, zaś dla argumentu −1 przyjmuje wartość −10. Wyznacz wartość wspólczynników we
wzorze funkcji W.
(x+2)(x−1)(x−4) = 0
Po wymnożeniu:
x
3 − 3x
2 − 6x + 8
Porównuje:
ax
3 + bx
2 + cx +d więc:
a= 1
b= −3
c= − 6
d = 8
W odp masz:
a= −1
b=3
c=6
d= − 8
hmm?
5 mar 18:46
Aerodynamiczny: a jest pewnie równe −1

zapomniałeś o a
5 mar 18:47
FHA: hmm?
5 mar 18:48
Aerodynamiczny: w(−1)=−10
więc
−10=a(1)(−2)(−5)
−10=10a
a=−1
tak jak pisałem
5 mar 18:49
ZKS:
W(x) = a(x + 2)(x − 1)(x − 4)
W(−1) = a(−1 + 2)(−1 − 1)(−1 − 4)
10a = −10 ⇒ a = −1
5 mar 18:49
FHA: A po co "a", zapisalem pierwiastki w postaci iloczynowej
(x+2)(x−1)(x−4) = 0
x= −2
x=1
x=4
5 mar 18:49
Aerodynamiczny: Postać iloczynowa wielomianu 3 stopnia wygląda tak:
y=a(x−x1)(x−x2)(x−x3)
5 mar 18:50
ZKS:
Podstawowe pytanie wiesz jak wygląda zapisanie funkcji w postaci iloczynowej?
Dla funkcji kwadratowej
f(x) = a(x − x1)(x − x2)
gdzie x1 oraz x2 są pierwiastkami f(x).
5 mar 18:53
FHA: tak wiem wiem
5 mar 18:55