Funkcja określona wzorem
Wer: Funkcja f określona wzorem f(x)=x
2+6x+10 nie przyjmuje wartości równej:
a) 0 ; b) 1 ; c) 2 ; d) 3
Jak wylicza się minimalną wartość?
Chodzi tutaj o wyliczenie współrzędnych wierzchołka (p;q) ? A raczej tylko q?
Wtedy: p=−b/2a= −3 q=f(p)=1
Zatem funkcja nie przyjmuje wartości 0.
Jak się mylę to proszę o poprawienie
5 mar 18:40
Aerodynamiczny: tak, albo
q=
−Δ4a
Ale tylko jeśli a>0, bo jeśli a<0 to funkcja nie miałaby minimum
5 mar 18:42
Wer: dobra dzięki
5 mar 18:43
Aerodynamiczny: Czekaj, nie
5 mar 18:44
Aerodynamiczny: A nie wszystko dobrze

coś sobie ubzdurałem
5 mar 18:45