stereometria;((((
monika: pomocy nie umem !
dany juest graniastoslup prawidlowy trojkatny ABCDEF o podstawach ABC i DEF i krawedzich
bocznych AD , BE , CF . dlugosc krwedzi podstawy AB jest rwona 8 a pole trojkata ABF 52.
oblicz objetosc tego graniastoslupa.
5 mar 18:30
Rafał28:

a = 8
P
ABF = 52 =
12 * |AB| * |GF| =
12 * 8 * |GF|
52 = 4 |GF|
|GF| = 13
ΔACG jest równoboczny a CG to jego wysokość, czyli
| | a√3 | | 8√3 | |
|CG| = |
| = |
| = 4√3 |
| | 2 | | 2 | |
Z Pitagorasa
|CF| =
√|GF|2 − |CG|2 =
√132 − (4√3)2 = 11
| | a2 √3 | | 82 √3 | |
V = PABC * |CF| = |
| * 11 = |
| * 11 = 176√3 |
| | 4 | | 4 | |
5 mar 23:10
Eta:

za
elegancki rysunek

ale ... już za
gotowca
5 mar 23:27
Rafał28: ja tam jestem przekonany, że Monika przemyśli rozwiązanie
5 mar 23:28
Eta:
Też mam taką nadzieję
5 mar 23:29
1222: dobre
4 cze 20:37