Klasa IIIB liczy 32
Matejko: Klasa IIIB liczy 32 uczniów. Gdybyśmy losowali z tej klasy jedną osobę to prawdopodobieństwo
wylosowania dziewczyny jest równe 0,375, prawdopodobieństwo wylosowania osoby planującej
zdawać maturę z fizyki równe jest 0,25, a prawdopodobieństwo wylosowania dziewczyny lub osoby
planującej zdawać fizykę na maturze jest równe 0,5. Ilu chłopców z IIIB planuje zdawać na
maturze fizykę?
proszę o pomoc
5 mar 18:29
Matejko: 12 dziewcząt
8 zdających fizykę
16 zdający fizykę lub dziewczyna
tyle wiem jak policzyć ile chłopców zdaje proszę o wskazówkę
5 mar 18:39
Matejko: up
5 mar 18:47
Matejko:
5 mar 19:42
Mila:
P(DUF)=P(D)+P(F)−P(D∩F)
| 1 | |
| *32=4 4 dziewczęta zdają fizykę. |
| 8 | |
8 osób zdaje fizykę
8−4=4 4 chłopców zdaje fizykę.
5 mar 20:30
Matejko: Mila prosiłem o wskazówkę

ale i tak dziękuje
5 mar 20:36