trygonometria
lolek: sinx*tgx−√3=tgx−√3sinx
sin2x/cosx−(sinπ/3)/(cosπ/3)=sinx/cosx−(sinπ/3)/(cosπ/3) *sinx
[sinx*sin(x−π/3)]/cos(x−π/3)=[sinxcosπ/3−sinπ/3cosx *sin(x−π/3)]/cos(x−π/3)
i co dalej z tym zrobic?
5 mar 18:26
medonster: | | sinx | |
Nie zamieniaj √3 na żadne sinusy, cosinusy itp. Zamień tangens na |
| a potem |
| | cosx | |
doprowadź do takiej postaci żebyś miał tylko jedną funkcję, najwygodniej będzie z cosinusem.
Doprowadzisz najprawdopodobniej do takiej postaci, że będziesz mógł wprowadzić pomocniczą
zmienną t = cosx. Po podstawieniu otrzymasz równanie kwadratowe (pamiętaj o dziedzinie t).
5 mar 18:30
lolek: [sinx−√3cosx−sinx−√3sinxcosx]/cosx=0
od tego zaczac?
5 mar 18:35
lolek: [sinx(sinx−1)+√3cosx(sinx−1)]/cosx=0
[(sinx+√3cosx)(sinx−1)]/cosx=0
cos takiego ?
5 mar 18:37
ZKS:
sin(x) * tg(x) − √3 = tg(x) − √3sin(x)
sin(x) * tg(x) − tg(x) − √3 + √3sin(x) = 0
tg(x)[sin(x) − 1] + √3[sin(x) − 1] = 0
[sin(x) − 1][tg(x) + √3] = 0
5 mar 18:40
lolek: ah niepotrzebnie tg na sin/cos zamienilem
5 mar 18:42