prawdopodobieństwo
Ula:): 1.Losujemy jedną liczbę spośród liczb od 1 do 100.Jakie jest prawdopodobieństwo,że jest to
liczba podzielna przez 2 lub przez 3?
Proszę z wytłumaczeniem wiem,że zbiór Ω bedzie równy 100.
2.Uczeń umie odpowiedzieć na 10 spośród 15 pytań.Uczeń losuje 3 pytania.Jakie jest
prawdopodobieństwo,że odpowie on na wszystkie 3 pytania?
5 mar 18:24
bezendu:
1. To bardzo mało wiesz

Policz ile jest podzielnych przez 2 i to będzie zbiór |A|
Policz ile jest podzielnych przez 3 zbiór |B|
Policz podzielne przez 2 i 3 zbiór |C|
2.
5 mar 18:30
Ula:): skąd takie wyniki w zadaniu 2. jak rozwiązywać tego typu zadania?
5 mar 18:49
bezendu:
Ja policzyłem tylko |Ω| zdarzenie sprzyjające zostawiłem Tobie ?
Nie znasz symbolu Newton'a ?
5 mar 18:52
Ula:): nie miałam tego w szkole
a co do zadania 1. jest 50 podzielnych przez 2 i 33 podzielne przez 3 to jak 83−83/100 nic z
tego nie bedzie przeciez?
5 mar 18:57
bezendu:
Nie wiem co Ty tworzysz ? Może napisz swoje obliczenia.
5 mar 19:01
Ula:): napisales zeby w pierwszym sprawdzic ile jest liczb :2 i :3 wyszlo mi ze :2 jest 50 a :3 jest
33
wedle wzoru ktory podales wychodzi 50+33 −83−czyli wszystkie liczby / na Ω czyli 100
a jak te 2gie zrobic bez symbolu Newton'a?
5 mar 19:03
bezendu:
Źle

Ty masz policzyć ile jest jeszcze podzielnych przez 2 i 6 i dopiero odejmować..
5 mar 19:06
Ula:): mógłbyś to dla mnie zrobić,a ja przeanalizuję o co chodzi please: )?
5 mar 19:09
bezendu:
Nie, masz zrobić to sama..
a
1=6
a
n=96
r=6
6+(n−1)*6=96
Tak trudno podstawić do wzoru ?
5 mar 19:11
Ula:): teraz to kompletnie nic nie kumam jaki wzór i po co...................
5 mar 19:17
bezendu:
To może weź książkę i otwórz na temacie ciąg arytmetyczny.
5 mar 19:23