Ile jest liczb naturalnych....
medonster: Oblicz ile jest liczb naturalnych trzycyfrowych podzielnych przez 6 lub przez 15.
Mógłby ktoś wyjaśnić mi sam mechanizm rozwiązywania takich zadań? Jest to zadanie z matury,
widziałem klucz odpowiedzi ale nadal zostaje to zadanie dla mnie niejasnym.
5 mar 18:21
bezendu:
Nie wiem jak jest w kluczu ale to typowe zadania z ciągu arytmetycznego...
Liczysz ile jest podzielnych przez 6, następnie liczbę podzielnych przez 15 i jeszcze trzeba
wyliczyć podzielne zarówno przez 6 i 15 a potem
A+B−C
5 mar 18:23
medonster: Z ciągu arytmetycznego? Czyli a1, a2, a3... odpowiadają 102, 106, 108... i to samo z
15 rozumiem? A jak już to obliczę to jak wyznaczyć "część wspólną" bez wypisywania
wszystkiego?
5 mar 18:27
Uczę się: a to nie zadanie z kombinatoryki?
5 mar 18:28
medonster: Możliwe, kombinatoryka, prawdopodobieństwo, wariacje, permutacje... nie cierpię
5 mar 18:31
bezendu:
Dla mnie zadanie z ciągów. I przy tym zostaje.
Policzę Ci dla 6 resztę sam
a1=102
r=6
an=996
102+(n−1)*6=996
102+6n−6=996
6n=900
n=150
5 mar 18:32
Uczę się: no w sumie tak
5 mar 18:33
medonster: No to dla 15 mam:
a1 = 105
r = 15
an = 990
105 + (n−1) * 15 = 990
105 + 15n − 15 = 990
15n = 900
n = 60
Więc teraz liczby podzielne przez 6 i przez 15 to liczby podzielne przez 6*15 tak? I
analogicznie rozwiązuję, następnie ich ilość odejmuję od LICZBY PODZIELNE PRZEZ 6 + LICZBY
PODZIELNE PRZEZ 15 i to jest odpowiedź, mam rację?
5 mar 18:37
bezendu:
Przecież napisałem co masz robić..
5 mar 18:39
PW: Podstawowa myśl w tym zadaniu, od której należy zacząć opis rozwiązania, to
|Z6∪Z15| = |Z6| + |Z15| − |Z6∩Z15|
(miara sumy dwóch zbiorów jest równa sumie miar tych zbiorów pomniejszonej o miarę ich części
wspólnej). Miarą zbioru jest w tym zadaniu liczba jego elementów.
O 18:23 napisał to bezendu innymi symbolami
Policzenie |Z6| − liczby elementów podzielnych przez 6 i |Z15| − liczby elementów
podzielnych przez 15 to już tylko sprawa techniczna (można policzyć dowolnie, nawet na
palcach).
5 mar 18:44
medonster: Upewniam się tylko czy chodzi o 6*15

Niemniej jednak dzięki
5 mar 18:45
PW: Nie, liczba podzielna przez 6 i jednocześnie przez 15 musi mieć w rozkładzie na czynniki
pierwsze następujące czynniki:
2, 3, 5,
czyli musi być podzielna przez 30.
5 mar 18:55