Rozłów wielomian na czynniki, rozwiąż równanie. Schemat Hornera.
Muzyk: Cześć, mam dwa zadania. Wyglądają one tak:
1. Rozłóż wielomian na czynniki:
a) W(x)=x3+3x2−9x+5
i ja to rozłożyłem tak: W(x)=(x2+4x+50)(x−1)
b) W(x)−x4+2x3−6x2−6x+9
i ja to rozłożyłem tak: W(x)=(x−1)(x+3)(x2−3)
Czy dobrze to porozkładałem? Uczyłem się na własną rękę i ciężko mi ocenić, wydaje mi się, że
wszystko zrobiłem jak w instrukcjach na tej stronie.
2.Rozwiąż równanie
a) x3+7x+8=0
tutaj mi wyszło, że x=1. Rozłożyłem to na (x2−x+8)(x+1)=0 i z tego równania kwadratowego mi
wyszło, że delta mniejsza od zera, więc brak rozwiązań.
b) x3+2x2−11x+20=0
tutaj mi wyszło, że x=−5. Rozłożyłem to na (x2−3x+4)(x+5)=0 i z tego równania kwadratowego mi
wyszło, że delta mniejsza od zera, więc brak rozwiązań.
5 mar 18:21
Aerodynamiczny: 1a jest źle

w 2a
x=−1
Jak liczysz deltę?
5 mar 18:24
Aerodynamiczny: A nie, co ja piszę
5 mar 18:25
Muzyk: Aerodynamiczny, faktycznie, x=−1, źle spisałem rozwiązanie z kartki. Z resztą wszystko w
porządku?
5 mar 18:29
Aerodynamiczny: w 1a
(x2 + 4x−5)(x−1)=0
(x+5)(x−1)2=0
5 mar 18:31
Aerodynamiczny: 1b jest dobrze,
i 2b tez dobrze
5 mar 18:34
Muzyk: Nie rozumiem jaki wzór tam jest wykorzystany w 1a żeby zrobić z (x2+4x−5)(x−1)=0 na
(x+5)(x−1)2=0 jak byś miał chęć to rozpisać to byłbym wdzięczny.
5 mar 18:36
Aerodynamiczny: (x2+4x−5)(x−1)=0
(x−1)(x+5)(x−1)=0
(x−1)2(x+5)=0
5 mar 18:39
Aerodynamiczny: x2+4x−5
Δ=1
√Δ=1
x1= 1
x2=−5
5 mar 18:40
Muzyk: Dzięki, załapałem, tylko, że delta wychodzi w tym przypadku 36, nie 1.
5 mar 18:53
Aerodynamiczny: no tak

nie wiem czemu napisałem że 1, ale wyniki są dobre
5 mar 18:54