Działania na wyrażeniach alg. 1 liceum
Malinowa: Rozwiążcie proszę działania:
(2x+1)(x−4) = 9(x−4) i/lub
(x−1)(x−6) = −2x(x−1)
I wytłumaczcie jak można, bo dochodzę do pewnego momentu i niby widać że coś wyjdzie, ale nie
mam pojęcia jak...
5 mar 18:07
Aerodynamiczny: Wymnażasz, przerzucasz na jedną stronę, uproszczasz, patrzysz co wychodzi, a wyjdzie w obu
przypadkach równanie kwadratowe liczysz Δ, x1 i x2.
5 mar 18:09
Malinowa: Dzięki ale dalej nie wiem co zrobić z x2
5 mar 18:15
Hajtowy:
(2x+1)(x−4) = 9(x−4)
2x
2−8x+x−4=9x−4
2x
2−16x=0
2x(x−8)=0
x=0 v x=8
(x−1)(x−6) = −2x(x−1)
x
2−7x+6=−2x
2+2x
3x
2−9x+6=0
| | c | | 6 | |
Skorzystaj ze wzoru na : a+b+c=0 ⇔ x=1 v x= |
| = |
| =2 |
| | a | | 3 | |
x=1 v x=2
5 mar 18:19
Malinowa: Dzięki bardzo
5 mar 18:24